Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Noční vlci v ulicích Prahy

Jaký cíl mají jízdy Nočních vlků po západní Evropě? Prostá mysl chápe: nejde o vyjádření úcty rudoarmějcům, kteří bojovali proti fašismu. To je záminka. Jde úplně o něco jiného.  

Padlí vojáci by se asi divili, že se jim jezdí klanět motorkářský gang s mimořádně špatnou pověstí, který si vydržuje prezident Putin. Diktátoři mívají často vlastní policejní jednotky.

Adofl Hitler měl Sturmabteilung (SA). V překladu úderné či útočné oddíly. Byla to paramilitární organizace založená na počátku 20. let 20. století. Zakladateli byli Ernest Röhm a Herman Göring.  Lidově se jim také říkalo„hnědé košile“ podle typických uniforem. SA se časem stávaly nekontrolovatelnými, protože mnoho jednotek bylo loajálních více svému místnímu veliteli než Hitlerovi nebo NSDAP jako celku. Jako jejich protiváha vznikly pod velením Heinricha Himlera oddíly Schutzstaffel (SS), které měly zamezit růstu moci SA a jejích velitelů. Himler pak padělal dokumenty dokazující, že Röhm obdržel z Francie peníze na vzpouru proti Hitlerovi. Hitler tomu odmítl uvěřit, ale uvědomil si, že kdyby se SA kdykoliv rozhodly se ho zbavit, nic jim v tom nemůže zabránit. Röhm byl mimo SA neoblíbený. Jednak jiní toužili po jeho místě a jednak bylo veřejným tajemstvím, že Röhm je homosexuál. Na konci června 1934 Hitler proti vůdcům SA radikálně zakročil. Série vražd a poprav je známa jako Noc dlouhých nožů. Z této rány se SA již nikdy nevzpamatovaly a jejich úlohu převzaly fanatické jednotky SS.

I u nás komunisté zakládali ozbrojené oddíly – Lidové milice. O jejich vzniku rozhodl Ústřední výbor KSČ 21.února 1948 při přípravě komunistického převratu. Původně Dělnické milice byly určeny na obranu podniků (převážně před jejich legálními majiteli) a na zastrašování politických protivníků. Komunisté pak Lidových milic využívali po celou dobu své vlády. Pro jejich členy pořádali vojenská cvičení, na kterých se učili zacházet se zbraněmi. Jednotky podléhaly přímo vedení KSČ, vrchním velitelem byl generální tajemník (v tomto ohledu lze vysledovat určitou faktickou analogii s SA, které také existovaly vedle řádné armády a které odpovídaly přímo straně – v tomto případě NSDAP). V dobách nepokojů byly milice nasazovány společně s policií a vojskem proti demonstrantům a jiným „protisocialistickým živlům“.

V Rusku mají podobné polovojenské jednotky dávnou tradici. Opričnina byla zaměřena proti mocenským snahám bojarsko-knížecí aristokracie, jejím hlavním cílem mělo být prosazení absolutistické moci panovníka, samoděržaví (absolutní moc) a především odstranění všech „zrádců“ – nepřátel Ivana Hrozného. Jeho hlavním mocenským nástrojem se staloopričné vojsko, neboli opričníci.

Novodobí Noční vlci jsou ze stejného těsta. Provokují, smyslem je rozeštvávat demokratické společnosti, zastrašovat a demonstrovat sílu. Mají propagovat Putina a jeho Rusko, zastrašovat lidi, kteří si cení svobody.

Putinovi oblíbenci, obdivovatelé Stalina a aktéři okupace Krymu, dorazili i letos k nám. Již po druhé.

Klub motorkářů v současnosti řídí přítel ruského prezidenta Putina, Alexandr Zaldostanov přezdívanýChirurg. Ačkoliv se klub označuje za apolitickou organizaci, aktivně Putina podporuje a je s ním v kontaktu. Klub má asi 5.000 členů a řídí se přísným vojenským řádem. Za podporu ruské agrese na Ukrajině je Zaldostanov na sankčním seznamu našeho spojence v NATO, které je pilířem naší bezpečnosti,  USA.

O  motorkářské posly Kremlu se u nás starají kozáčtí propagátoři Kremlu. Podle zpráv z ruských médií dostali na svojí činnost za poslední rok a půl z vládních grantů 56 milionů rublů (asi 27 milionů Kč). Část z těchto peněz přitom využili na organizování protizápadně laděných přehlídek pro děti. A za další miliony pravděpodobně putují Evropou.

Jednou se jmenují opričníci, SA, jindy zase Lidové milice či Noční vlci. Je to vždy stejné. Jejich existence je založena na jednoduché ideologii, lidské závisti a nenávisti, hrubé síle a primitivismu. Cílem je šířit strach.

Je smutné, že pro tuto svoji činnost nacházejí porozumění v řadách některých českých politiků. Na Ústředním hřbitově v Brně se s nimi dal vyfotografovat jihomoravský hejtman, předseda Asociace krajů a někdejší Zemanův favorit na premiéra České republiky Michal Hašek (ČSSD).

Nesouhlas s jízdou ruských motorkářů dal v sobotu najevo předseda opoziční ODS Petr Fiala.„Zatímco jiné státy zakázaly Nočním vlkům vstup na své území, pražský magistrát jim pomáhá organizovat spanilou jízdu. Hejtman za ČSSD Michal Hašek se s podporovateli politiky Vladimíra Putina dokonce fotí. Je samozřejmě správné uctít hrdiny druhé světové války, ale bez skupin, které podporují Putinův autoritativní režim. Ti, kteří pomáhají šířit kremelskou propagandu, jednají proti zájmům České republiky,“ uvedl předseda ODS.

Nedávná zkušenost s oddíly SA či SS nebo s Lidovými milicemi zřejmě mnoha lidem nestačí. A s hrůzou budeme čekat, zda se vrátí na pražský Hrad prezident Miloš Zeman z dnešní oslavy na ruském velvyslanectví s pořádnou virózou či bez ní.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

Autor: Ivan Bednář | neděle 8.5.2016 9:53 | karma článku: 22,63 | přečteno: 576x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1275x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik