Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dlouhý nebo krátký brexit?

Proč Němci tak tlačí na rychlý odchod VB z EU? Inu, protože jim to vyhovuje. Britským referendem se zbavili jediného relevantního oponenta v EU.

Francouzskou arabskou socialistickou džamahýrii už nikdo přece nebere vážně, stejně tak jako tragikomickou figurku jejího prezidenta Hollanda. Za prezidentování Sarkozyho se Francie vyžívala ve Středomořské unii. Vzpomeňte, jak Sarkozy naléhal na Topolánka v době našeho předsednictví, aby se mu do Středomořské unie nepletl a nabídl mu za to volnou ruku v tzv. Východním partnerství."Víš, co to je, být sám proti všem Arabům? Mít je na telefonu? Jsou hrozní, přísahám," vysvětloval tehdy podle diplomatických zdrojů Sarkozy Topolánkovi. "Chápu, proč to říkáš," reagoval prý tehdy Topolánek "Unie pro Středomoří je tvoje dítě, vypiplal sis ho. A bez francouzské výživy to miminko nepřežije.“

Projekt skončil událostmi tzv. arabského jara. Po událostech v Tunisku a Egyptě se Středoevropská unie zahalila do mlčení. Dnes před Středomoří proudí do Evropy snad největší proud uprchlíků v historii a hrozí ji změnit v islámský chalifát.

Také projekt Východního partnerství, který vznikl za souhlasu Německa, je v troskách. Naivita unijních politiků přivedla vztahy s Ruskem na pokraj studené války. Putin si tehdy dobře uvědomil slabost a rozklíženost EU a začal uplatňovat politiku s cílem odradit jednotlivé země od bližší spolupráce s EU. V Kremlu vznikl komplexní program politického ekonomického, vojenského a ideologického nátlaku a ten začal být tvrdě realizován. Vzpomeňme si rusko - gruzínskou válku z  roku 2008, jejímž výsledkem bylo odtržení Abcházie a Jižní Osetie a jejich faktické připojení k Rusku. Následovala ukrajinská plynová krize v roce 2009 a likvidace prezidentky Tymošenkové.

Vyjednávání o asociačních dohodách s EU provázel silný tlak Ruska na to, aby příslušné státy podpis dohody odmítly. Nejprve podlehla Arménie, vystrašená vyhrůžkami Ruska, že zastaví vojenskou pomoc v jejím zápase o Náhorní Karabach a udržení územní celistvosti státu. Také Bělorusko, Gruzie, Moldávie čelily kombinovanému tlaku. Moskva za pomoci Ruské pravoslavné církve vypracovala program sjednocení ruské civilizace pod názvem„Ruský svět“, který emocionálně volá po vzkříšení starých pravoslavných duchovních tradic a požaduje obranu proti prohnilému Západu s jeho „homosexualismem a zvrácenými hodnotami."

Pokračováním je nedávná anexe Krymu a hybridní válka na východě Ukrajiny.

Rychlý odchod Británie z EU je pro Němce tak žádostivý, že předseda Evropského parlamentu frankfurtský knihkupec Martin Schulz se začal plést do vnitřních věcí Británii a pohoršuje se nad tím, že Cameron hned neodstoupí a neuvolní místo premiérovi, který by ihned začal konat kroky vedoucí k vyhoštění Británie. Začalo to schůzkou ministrů zahraniční tzv. zakládajících států (Německo, Fancie, země Beneluxu), pokračovalo to schůzkou představitelů Německa a Francie, pod jejich kmotrovstvím se pak sešli ministři zahraničí Visegradské čtyřky, a skončí to naokrojovaným zasedáním všech zemí sedmadvacítky. Německo s Francii ordinují: Británie ven.

Schulz dokonce označil za skandální, že britský premiér David Cameron"drží celý (evropský) kontinent jako rukojmí".  Počínání Německa, a zejména Martina Schulze, za asistence předsedy Evropské komise Junckera svědčí o neúměrných mocenských ambicích těchto pánů.

Všichni ujišťují, že dokud proces ukončení členství neskončí, zůstává Británie členem, ale na berlínskou schůzku evropských lídrů, aniž ještě Británie aktivizovala článek 50 smlouvy o vystoupení z EU,  už pozvánku nedostala. Podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda Londýn nic nenutí k tomu, aby ho okamžitě aktivoval. Hammond chce, aby toto rozhodnutí učinil až nový ministerský předseda, tzn. v říjnu.

Darmo nás premiér Sobotka chlácholí, že cesta k odchodu Velké Británie z EU bude„dlouhá“ a na jednání má EU dva roky, a možná i déle, šestice ministrů zahraničí zakládajících zemí se už v Berlíně shodla na tom, že proces odchodu Británie z EU by měl začít co nejdříve a že „období nejistoty“ (?) nemůže trvat dlouho.

Pro ministra zahraničí Zaorálka je vše jasné. Podle něj je třeba, aby Velká Británie co nejrychleji podala žádost o vystoupení z Evropské unie. Brexit považuje za něco jako je amputace ruky nebo nohy. Podobně jako ve Švejkovi rakouský generál Fink von Finkenštein v Přemyšlu miloval náhlé polní soudy, ani Zaorálek se s tím příliš nepárá. Za výsledek britského referenda je podle šéfa české diplomacie zodpovědný současný předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, kterého Zaorálek nevidí„ jako muže na svém místě".  Je třeba ho odvolat a jede se dál. Ať se práší za kočárem.

Jenomže co bude Zaorálek dělat, až ho Juncker neposlechne, jakože se k tomu nemá, a z funkce neodstoupí. Odstoupí Zaorálek?.

Jasno má i prezident Miloš Zeman. Přesto, že existuje celá řada variant případného rozchodu Británie s EU, už dnes věští odchod Skotska ze Spojeného království a následně jeho vstup do EU. Obává se, že brexit znamená konec Velké Británie, jak ji známe. 

Až se Velká Británie rozhodne aktivovat onen článek 50 o vystoupení, může proces podle expertů trvat dva, tři a možná i více let. Naši prognostici Británii už ale dnes odepsali. V jednotě je síla. Kdo nejde s námi, je proti nám (komunisté). Kraft durch Freude (nacisté).

Taková je naše politická scéna. Plná prapodivných figur. Jejich ústy promlouvá generál Fink von Finkenstein, který měl jednoduché pravidlo „do  tří hodiny musí chlap viset“.

Jaroslave Hašku, vstávej z hrobu!

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | úterý 28.6.2016 12:54 | karma článku: 19,21 | přečteno: 333x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1275x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik