Ivan Bednář

Hnutí ANO a lišky

21. 07. 2017 13:57:45
Ve starém vtipu hřímá z tribuny Adolf Hitler: „Kdo může za všechno na světě?“ Opodál stojící Roubíček špitne: „Cyklisti.“ Překvapený Hitler se ptá: „Proč cyklisti?“ „A proč Židi,“ opáčí Roubíček.

Omlouvám se předem za nevhodné srovnání. Tragický rozměr holocaustu se samozřejmě nedá s ničím srovnávat, ale určitá podobnost se tady nabízí. Ta podobnost je totiž v naprosté nesmyslnosti.

Podobnou otázku by si totiž mohli klást dnes králíci a nutrie. Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, kterou dnes Senát přijal po dvouhodinové debatě, zakazuje"chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin". Vztahuje se však pouze na chov lišek a norků, nikoli například na chov králíků nebo nutrií. Ty chovat a usmrcovat lze. Za účelem „získání kožešin“, i třeba k snědku. Podle této logiky, kdybychom jedli lišky, zákon by se na ně také nevztahoval?

Horní komora novelu o zákazu kožešinových farem od konce ledna 2019 schválila beze změn, tak jak přišla z Dolní komory. Období pro likvidaci farem senátoři neprodloužili, nezvýšili ani nedostatečnou výši kompenzace chovatelům, jak část senátorů požadovala. Normu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Před blížícími se volbami dala koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL přednost populistickému gestu.

Hnutí„Obránci zvířat“ už předem zveřejnilo svoje poděkování předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, že se svým vlivem o podporu přijetí novely zákona v hnutí ANO zasadil. Připomíná to poděkování československého lidu velikému vůdci národů Josefu Vissarionoviči.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek k přijetí zákazu už jenom řekl:“Náš Klub přijal usnesení, že my jako hnutí ANO budeme ve Sněmovně pro zákaz chovu kožešinových zvířat v naší zemi.”

Možná Babiš věří, že by se tak dala nějaká kožešinová farma koupit za levný peníz. A určitě by na to pak sehnal nějakou tu dotaci.

Jak už to bývá, přijatý zákaz, tak jako podobné zákazy, povede ke vzniku nelegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy. Chov kožešinových zvířat se pravděpodobně přesune do Polska či Norska, kde jsou podle nich kvůli kožešinám chovány miliony zvířat ročně.

Po venkovských hostinských tak v Čechách dostanou ránu chovatelé.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | karma: 25.66 | přečteno: 847 ×
Poslední články autora