Izrael odstraní detektory kovů

Izraelská vláda se po zuřivých protestech Palestinců, které vyvrcholily přerušením vzájemných styků ze strany Mahmúda Abbáse, rozhodla, že od vstupů na posvátný okrsek na Chrámové hoře v Jeruzalémě, odstraní sporné detektory kovu.

Muslimové se pak v poledne modlili přímo v ulicích Jeruzaléma, protože odmítli projít detektory. Ty tam, poté co před týdnem tři útočníci v centru Jeruzaléma poblíž mešity al-Aksá spustili střelbu, z bezpečnostních důvodů rozmístila izraelská vláda. Teroristé tři lidi postřelili, dva izraelští policisté, kteří byli zraněni vážně, po převozu do nemocnice zemřeli,

Palestinský analytik Bassem Eid z think-tanku Center for Near East Policy Research, kterého však Palestinci považují za příliš„proizraelského“ tvrdí, že v  roce 1990 došlo také k velkým nepokojům uvnitř al-Aksá, ale Izraelci kontrolní rámy nezavedli.

Napadá mě určitá paralela se situací u nás.

Není to tak dávno, co se prezident Miloš Zeman rozhodl opevnit se na Pražském Hradě a u vchodů do areálu Hradu rozmístil také bezpečnostní rámy. Na protesty Pražanů i zahraničních turistů Kancelář prezidenta nereagovala a veškerou kritiku odmítala poukazem na to, že bezpečnostní situace je vážná.

Kardinál Dominik Duka uzavřel dohodu, podle které se církev vzdala nároku na několik budov v areálu Hradu výměnou za budovy Jiřského kláštera, Nového proboštství a kostela Všech svatých. Původně církev chtěla získat deset nemovitostí, a to šest domů ve Vikářské ulici, dům u Zlaté uličky, kostel Všech svatých a baziliku a klášter svatého Jiří.

Dohodu považovali radikálové z obou stran za hanebnou. Co kdyby tedy nějaký fanatický katolík, který považuje domy stále za církevní majetek, pronesl na 3. nádvoří útočnou pušku a odpráskl tam Ovčáčka nebo Mynáře? Už takhle kdysi střílel po prezidentu Klausovi lentilkami útočník v Chrastavě. A co kdyby něco potkalo samotného Zemana? Stačí, že po něm teroristé z pražské kavárny házejí 17. listopadu rajčata a vajíčka.

Takže rámy na Pražském hradě nevadí, na Chrámové hoře ano. Podobné  detektory, které jsou v mešitách v Mekce a Medině, považuje analytik Eid, za oprávněné."Nakonec najdeme přijatelné řešení," říká Eid.

Řešení se našlo. Izraelský Bezpečnostní kabinet rozhodl, že nahradí detektory kovů"důmyslnou technologií". Podle izraelských médií půjde o kamery, které prý dokážou odhalit skryté předměty.

Bude to Palestincům stačit? A co na to UNESCO a OSN?

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | úterý 25.7.2017 9:37 | karma článku: 29,78 | přečteno: 2203x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33