Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je zpráva OLAF tajná?

Podle tiskové zprávy ministerstvo financí ve středu obdrželo závěrečnou zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o prošetření kauzy Farmy Čapí hnízdo.

Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu bylo obviněno 11 lidí, mezi nimi premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Ministerstvo financí prý už zprávu postoupilo zainteresovaným subjektům: ministerstvu pro místní rozvoj, řídícímu orgánu operačního programu ROP Střední Čechy a v souvislosti s policejním vyšetřováním také Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Ministerstvo nyní ve spolupráci s českými orgány a Evropskou komisí posoudí, zda a jakým způsobem je možné zprávu zveřejnit,

Co je tajného na tom, že Andrej Babiš v případě dotace pro farmu Čapí hnízdo podváděl? A že mu v tom vydatně pomáhal jeho nohsled Jaroslav Faltýnek? No, právě to, že jde o Babiše a Faltýnka. Podle vyšetřovatelů totiž Babiš podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu.

Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou. Nehledě na to, že oba patří mezi vysoké politické představitele tohoto státu (předseda vláda a předseda hospodářského výboru Sněmovny), tvrdit, že si zprávu OLAFu objednala nějaká české mafie v čele s Miroslavem Kalouskem je hodně nevěrohodná konstrukce.

Podle původního interního kodexu hnutí ANO , přijatého v listopadu 2013 pod vzletným názvemMorální kodex reprezentanta politického hnutí ANO 2011. Tento manifest definoval jedenáct morálních zásad, kterými je povinen se řídit každý reprezentant hnutí ve veřejné funkci na všech úrovních.

Jenže postupem času se ukázalo, že kodex je jen cár papíru, který nedodržují hlavně nejvyšší představitelé ANO. Počátkem letošního roku pak ANO na pokyn Babiše tento kodex změkčilo a stíhaný člen hnutí nově nemusí rezignovat. Změnu přijal 23. ledna výbor hnutí mediálně skrytým usnesením, přičemž nová verze kodexu byla zveřejněna až počátkem března.

Změna se týkala desátého bodu, který zněl v původní verzi následovně:„Reprezentant, proti němuž je zahájeno trestní stíhání, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve Hnutí a na členství ve Hnutí.“

V praxi by to znamenalo, že představitel ANO obviněný kvůli podezření z porušení zákona by měl automaticky odejít z politiky. To by bývalo platilo i pro Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka už v září letošního roku, kdy je poslanecká sněmovna vydala k trestnímu stíhání.

Nově přijatá verze desátého bodu kodexu výrazně snižuje nároky na politiky: „Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci v Hnutí a na členství ve Hnutí.“

Nová úprava se tedy vztahuje pouze na kriminalitu související s působením v politice. V době, kdy výbor přijímal tuto změnu, totiž kulminovala kauza korunových dluhopisů vydaných Agrofertem Andreji Babišovi s vysokým úrokem v objemu 1,5 miliardy korun. Na exministra financí tehdy bylo podáno trestní oznámení kvůli podezření z krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku (copak asi s tím oznámením je?)

Se zprávou OLAFu bezprostředně souvisí i zdržování poslanců za hnutí ANO, kteří se snaží jednání imunitního a mandátového výboru Sněmovny odložit na co nejpozdější dobu, jakoby doufali, že dostane-li Babišova vláda důvěru, zbaví to Babiše obvinění. Policie po volbách znovu požádala o vydání obou politiků k trestnímu stíhání, sněmovna o žádosti dosud nerozhodla.

Podle bývalého Babišova 1. náměstka Lukáše Wagenknechta (na MF byl 1. náměstkem pro oblast finančního řízení a auditu. V červnu 2015 jej však z této funkce Babiš odvolal) můžeme bezesporu dovodit, že OLAF došel k negativnímu zjištění. Pokud by totiž nic neshledal, pouze by uzavřel případ a oznámil to příjemci dotace.

Jestliže došlo ke korupci nebo podvodnému jednání, musí prostředky na projekt vymáhat Úřad regionální rady ROP Střední Čechy. V praxi by tedy musela Babišem ovládaná společnost vrátit jak dotaci 50 milionů, tak i penále, které by v tuto chvíli bylo ve výši 100 procent - tedy dalších 50 milionů.

Myslím, že občané mají právo na zveřejnění zprávy OLAFu, že by se všichni měli seznámit s tím, k čemu tento evropský vyšetřovací orgán v případě Čapího hnízda dospěl. S úplným zněním, ne jen s nějakými komentovanými výtažky.

Údajný bojem proti korupci prosadila Sobotkovsko-Babišovská vláda od 1. 7. 2016 zákon o registru smluv, podle kterého musí být většina soukromoprávníchsmluv uzavřená mezi podnikateli a zákonem stanovenými subjekty založena do rejstříku smluv, a volně přístupná. Pokud se tak nestane, smlouva vůbec nenabude účinnosti a po třech měsících od uzavření pozbude platnosti.

V případě zprávy OLAFu jde o mnohem víc než o neoprávněně vylákaných 50 milionů a dalších 50 milionů penále.

 O věrohodnost České republiky.

Ivan Bednář,ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | čtvrtek 28.12.2017 10:16 | karma článku: 46,29 | přečteno: 12598x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1275x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik