Kdo může za Čapí hnízdo?

3. 01. 2018 11:03:14
Andrej Babiš po obídku u prezidenta na zámku v Lánech, sdělil novinářům, že závěrečnou zprávu OLAFu nečetl a ani prý číst nebude. Předpokládá ale, že materiál dostane i Agrofert, který se k ní podle něj poté vyjádří.

Co udělal Agrofert už ale Babiš ví. "Byla podána stížnost k evropskému ombudsmanovi, který potvrdil, že tou stížností se bude zabývat. A zároveň byla podána žaloba k evropskému soudnímu dvoru ohledně vyšetřování OLAFu," řekl Babiš. Ten ale nemá s vyšetřováním nic společného, ať si to vyřídí Agrofert.

Takže spiklenecká teorie se rozšiřuje. Za Babišovým stíháním není už jen Kalousek (nejdřív), ODS (později, středočeským hejtmanem přece byl v té době Petr Bendl) a mafie korupčníků v České republice (nakonec), zřejmě jde o rozsáhlé spiknutí evropských úředníků a vyšetřovatelů (nyní). Už se náhle nemluví o tom, že ministerstvo financí vyjmulo dotaci z programů, které měly být financovány z prostředků evropských fondů. K čemuž mělo dojít už před delší dobou. Také se už nemluví o tom, že zpráva OLAFu je jen pouhým doporučením, které vlastně nic neznamená atd.

Připomeňme, že společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnictví společnosti tvrdošíjně odmítal. Nejprve tvrdil, že neví, komu Čapí hnízdo patří. V roce 2016 na schůzi Sněmovny řekl, že farmu vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky a zapřísahal se jejich životy!

Nově teď Babišova pravá ruka Jaroslav Faltýnek obvinil šéfa OLAFu z obrovského korupčního skandálu, což prý znevěrohodňuje veškeré vyšetřování. Stará známá pravda, že nejlepší obranou je útok došla tak svého uplatnění.

Skutečnost, že Agrofert podal stížnost k evropských orgánům, aniž zprávu OLAFu četl, vysvětluje mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Stížnost prý podal už před několika měsíci ještě v době vyšetřování. Že se to dozvídáme teprve teď Hanzelka nijak nekomentoval.

"Dlouhodobě shledávali postup OLAF jako velmi neprofesionální,“ řekl Hanzelka. Rozuměj, OLAF si dovolil pokračoval ve vyšetřování, i když Babiš všem sdělil, že k žádnému podvodu nedošlo.

Babiš také zkritizoval postup ROP Střední Čechy, který o udělení dotace pro Čapí hnízdo rozhodl. "Bylo by dobré, kdyby se konečně někdo zeptal ROP, proč tu dotaci přidělil," řekl. Odmítl také tvrzení, že byla padesátimilionová dotace ukradena. "Určitě nikdo nic neukradl. Těch 50 milionů je ve farmě, nebyla žádná korupce," řekl premiér.

To má ale jeden, dost podstatný háček. Že to nikdo netvrdí! Předmětem vyšetřování není rozhodnutí ROP Střední Čechy, to samozřejmě bylo v pořádku. Ani podezření z nějaké korupce, 50 milionů bylo skutečně použito při výstavbě farmy.

Předmětem Babišova obvinění je, že došlok podvodu při předložení potřebných dokumentů, a tím byly všechny orgány uvedeny v omyl. Policie (a zřejmě i OLAF) podezírá Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka z dotačního podvodu (§ 212 trestního zákoníku) a poškození finančních zájmů Evropské unie (§ 260).

Oba trestné činy mají na rozdíl od prostého podvodu tu nepříjemnou vlastnost, že při nich ani nemusí být způsobena škoda ( to je pro ty koblížkáře, kteří se ohánějí tvrzením, že přece nebyla způsobena žádná škoda). K jejich naplnění stačí uvést„nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje“ při žádosti o dotaci.

Tady nadto škoda způsobena byla, a to neoprávněným čerpáním 50milionové dotace (plus 50 milionů penále), což je dvacetinásobné překročení maximální hranice, kterou zná české trestní právo, tj. hranice škody velkého rozsahu (5 milionů korun). Tady je trest 5-10 let.

A to už je pro všechny obviněné hodně prekérní situace, protože podmíněně lze odložit jen tresty odnětí svobody nepřevyšující tři roky.

Všechno ostatní je jen„mha za mnou, mha přede mnou.“

Městské státní zastupitelství v Praze nedoporučilo ministerstvu financí zveřejnění zprávy OLAFu, prý by zveřejnění dokumentu mohlo ohrozit trestní řízení. Zadní vrátka si ale ponechalo otevřené. Podle mluvčí Zenklové zveřejnění ministerstvu financí nemohou žalobci zakázat, jde pouze o jejich vyjádření k věci.

A horký brambor má zase zpátky v rukách paní ministryně Schillerová.

Ivan Bednář,ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | středa 3.1.2018 11:03 | karma článku: 26.71 | přečteno: 790x

Další články blogera

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 446 | Diskuse

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma článku: 24.49 | Přečteno: 600 | Diskuse

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma článku: 28.18 | Přečteno: 801 | Diskuse

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma článku: 31.33 | Přečteno: 1237 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 201 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 209 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 618 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 570 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1275

Občasné komentáře současného dění. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...