Nebohá strana národně socialistická, či jak se vlastně jmenuje

9. 10. 2011 10:40:00
Česká strana národně sociální (ČSNS) je dnes mimoparlamentní strana, která se nachází v konkurzním řízení. Byla založena roku 1897. Po vzniku Československa přijala název Československá strana socialistická a náležela k tzv. stranám Hradu, podporujícím prezidenta Masaryka, a podílela se na různých vládách. Mezi významné představitele patřili Václav Klofáč, Emil Franke či Jiří Stříbrný. Ten byl později ze strany vyloučen a založil Stranu národních socialistů a koketoval s českými fašisty. V roce 1923 vstoupil do strany i pozdější prezident Edvard Beneš a jiní další politici.

Od roku 1926, kdy strana přijala název Československá strana národně socialistická, se ČSNS se zasazovala o obranu republiky. Během války mnoho národních socialistů trpělo v nacistických koncentračních táborech, jednou z vězněných byla i Dr. Milada Horáková, dlouholetá členka ČSNS. Fašisty byla dokonce odsouzena k trestu smrti, ten však nebyl vykonán. K trestu smrti ji ve vykonstruovaném procesu odsoudili i komunisté, a tento trest byl přes mezinárodní protesty v roce 1950 vykonán.

Po únorovém převratu 1948 byla strana zbavena protikomunisticky orientovaných představitelů a jako Československá strana socialistická sehrávala, podobně jako lidovci, až do roku 1989 úlohu loutkové strany komunistů jako součást Národní fronty.

V roce 1970 do ní vstoupil poprvé Jiří Paroubek.Tehdy osmnáctiletý gymnasista, který to později dotáhl až na zástupce ředitele podniku Restaurace a jídelny

Po roce 1989 pokračovala série přejmenovávání a politických kotrmelců. Strana disponovala ohromným majetkem (palác Melantrich na Václ. náměstí, palác na nám. Republiky atp.). O tento majetek ji postupem času připravila řada vykutálených půlpředsedů či předsedů. Likvidace majetku započala za půlpředsedy Vavřince Bodenlose a půlpředsedy Jiřího Dientsbiera (ten během života vystřídal KSČ, OF, OH, stranu Svobodní demokraté. Svobodní se spojili v roce 1996 s přejmenovanou ČSS a vznikla Liberální strana národně sociální. Tehdy započal rozprodej obrovského majetku).

V roce 1997 oslavila strana pod vedením předsedy JUDr. Tomáše Sokola 100. výročí založení jako nejstarší původní česká politická strana. Krátce poté bývalí Svobodní demokraté stranu většinou opustili a strana se vrátila k historickému názvu Česká strana národně sociální.

Majetkovou likvidaci strany dorazil „bezpečnostní a ekonomický expert“ Jan Šula byl předsedou od října 1998 do června 2002) a přivedl stranu do konkursu. Tento bývalý vrcholný exponent někdejšího Agrokombinátu Slušovice, který, jak se nedávno prokázalo, sloužil StB k maskování její vědecké a technické špionáže na Západě, byl středem pozornosti tajných služeb i po převratu v roce 1989. Od roku 1994, tedy ještě v době, kdy Šula byl ředitelem tzv. Ekonomické kontrarozvědky MV, byl na něj veden kriminální spis DISCOVERY. Jeho založení mělo svůj původ v "podivných" Šulových vazbách na pražské a severočeské podsvětí a "jisté" neseriózní či podezřelé podnikatelské kruhy: Kontakty měly být navazovány údajně v souvislosti s prodejem majetku, restituovaného Šulovou matkou, především lesů a zámku v západočeských LAŽANECH.

Poté, co se strana dostala do konkurzu, rozhodla její Ústřední rada o založení nové strany, to se uskutečnilo v prosinci 2005. Strana nesla název Česká strana národně sociální 2005 a v březnu 2006 byla znovu přejmenována naČeská strana národně socialistická 2005 (ČSNS 2005). Formálně však tato strana není právním nástupcem ČSNS, která nadále existuje, byť je stále v konkurzním řízení. Tak došlo, podobně jako v mnoha jiných případech, zejména v zemědělství, k faktickému vytunelování původní strany. Pasíva se zanechala subjektu v konkursu, který je nemohl splácet, protože aktiva se převedla na nový subjekt (akciovou společnost či politickou stranu).

A teď přichází „spasitel“ Jiří Paroubek. A začíná hezky od podlahy. Stávající předseda je ze strany vyloučen (proč?) a Paroubek si pochvaluje, že se stranu povedlo „odplevelit“. To připomíná nejen komunistické praktiky, ale i jejich slovník. Oni přece také pořád oddělovali zrno od plev.

Že by Paroubek podobně jako Edvard Beneš do strany nejdřív vstoupil, aby později prezidentem byl?

Nebohá strana národně socialistická, či jak se vlastně dneska jmenuje.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | neděle 9.10.2011 10:40 | karma článku: 27.67 | přečteno: 1737x

Další články blogera

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 446 | Diskuse

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma článku: 24.49 | Přečteno: 600 | Diskuse

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma článku: 28.18 | Přečteno: 801 | Diskuse

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma článku: 31.33 | Přečteno: 1237 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.26 | Přečteno: 270 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 464 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 113 | Diskuse
Počet článků 570 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1275

Občasné komentáře současného dění. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...