Ivan Bednář

Pilný: Minulost přes palubu

17. 05. 2017 9:14:19
Když se před volbami v říjnu 2013 objevily informace, že Andrej Babiš byl veden jako spolupracovník, později agent, komunistickou Státní tajné bezpečností s krycím jménem Bureš, pro řadu členů hnutí ANO to znamenalo určitý problém

Jedním z nich byl Ivan Pilný. A také bývalá komunistka Helena Válková. Ta se sice stala nakrátko ministryní spravedlnosti, ve funkci už ale dávno skončila.

Do ministerské funkce se teď chystá jiný„pochybovač“. Někdejší generální ředitel českého Microsoftu Ivan Pilný se mezitím stal poslancem za ANO a předsedou vlivného sněmovního hospodářského výboru.

Obavy voličů, kteří udělali v předcházejícím volebním období tragikomickou zkušenost s dinosaury vyhánějícími Věcmi veřejnými, Pilný v kampani rozptyloval„nebojte se, že některá jména vám budou neznámá, media prodávají lotry a podvodníky, psát o úspěších nenosí potřebné finance. Hledejte na kandidátkách ty úspěšné, ne zprofanované. Při troše skutečného zájmu se o nich určitě vše potřebné dozvíte.“

Média, které si Andrej Babiš mezitím koupil, prodávala především Babiše. Zřejmě patřil mezi ty„lotry a podvodníky“, kteří jim podle Pilného přinášeli potřebné finance. Babiš také ovládl železnou rukou celé hnutí ANO a na důležitá místa rozmístil svoje věrné a osvědčené.

Pilný nesložil ruce, a rozhodl se tehdy kandidovat do užšího vedení ANO jako místopředseda. Neuspěl. Naopak uspěla Babišova oblíbenkyně rozvědčice StB Radmila Bartheldyová - Kleslová. U té by Pilný už neměl mít žádné pochybnosti jako u Andreje Babiše. Kleslová se svojí estébáckou minulostí nijak netajila, téměř to vypadalo, že je na ni naopak pyšná. .

Ale časy se mění a školená rozvědčice Kleslová už není mezi Babišovými oblíbenci, na její místo nastoupila pražská primátorka Krnáčová..

Pilný tenkrát sice varoval před tím, aby se do vedení ANO nedostali lidé, kteří intrikaří, zvolení Babišových figurek ale nezabránil. Sám ve volbách propadl. Prý ale byl rád, že ve vedení ANO není.Co bych tam dělal? kladl tehdy Pilný veřejnosti řečnickou otázku.

Naštěstí je člověk tvor vynalézavý a tak si Pilný, a možná ještě mnozí další, našli cestu z té šlamastyky. Čas léčí a tak se Pilný rozhodl čekat."Pokud by se objevily důkazy, že pan Babiš spolupracoval s StB, nemohl bych v hnutí zůstat, musel bych odejít. Ukázalo by se totiž, že nám lhal.“

Nu, myslím, že o prolhanosti Andreje Babiše dnes už nikdo nepochybuje. Možná jen Ivan Pilný. Zato míří na jedno z nejdůležitějších ministerských křesel.

Minulost přes palubu. Případ Kleslové či Válkové by ho ale měl varovat. Faltýnek nerad vidí, když je někdo u Babiše víc oblíbený než je on sám se svým úlisným úsměvem.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | karma: 27.67 | přečteno: 1240 ×
Poslední články autora