Ivan Bednář

Povedený plukovník milionář

3. 07. 2017 12:33:58
Před dvaceti osmi lety, dva týdny po zahájení sametové revoluce v roce 1989, vystoupil plukovník Zdeněk Zbytek, velitel tankového pluku ve Slaném, na sjezdu rolníků v Paláci kultury (PAKUL) a nabídl svoje tanky k obraně socialismu

Dnes se ke svým slovům příliš nezná. Tvrdí, že žádné tanky do Prahy nikdy poslat nechtěl, pouze prý mluvil o tom, že je ochoten pomoci rolníkům na polích (!). Celostátní sjezd jednotných zemědělských družstev se ale konal začátkem prosince, tedy dávno po žních. Tak leda že by Zbytek uvažoval o vyslání svých tanků na zaorávání hnojiva.

Zbytek v současnosti patří k poradcům prezidenta Zemana a je také místopředsedou Krajského výboru Zemanovy Strany práv občanů (SPO). Dnešní multimilionář s obchodními kontakty na Rusko a některé země bývalého Sovětského svazu (především Moldavie). Kvůli tomu jej také od devadesátých let sleduje BIS a jeho jméno čas od času zmiňuje ve svých výročních zprávách

Pod dohledem bývalého plukovníka uspořádal nový politický subjekt Bezpečnost, Odpovědnost, Solidarita (BOS), který by se rád dostal do Sněmovny, v hotelu Olšanka v Praze na Žižkově konferenci s názvem "Jsi bezpečná, Česká republiko?" Kolem hnutí BOS se soustřeďují předlistopadoví vojáci a pohraničníci z Československé lidové armády.

Konference místy připomínala sraz neonacistů. "Židáci," neslo se často sálem. Zněly i ostré výpady proti NATO či Evropské unii. Vášně se často snažil krotit – explukovník Zdeněk Zbytek.

Diskuzi vévodil bývalý ministr v Zemanově vládě JaroslavBašta se svým apokalyptickým srovnáním současnosti se situací před vypuknutím třicetileté války a první světové války. Ano, ten Bašta, co šmelil s vízy, když působil jako velvyslanec na Ukrajině. Podle ukrajinského serveru Korrespondent podvodům s vydáváním českých víz Ukrajincům šéfoval právě Bašta. Žadatelé se museli na český konzulát ve Lvově objednávat telefonicky přes call centrum a poplatky za telefon platili soukromé české firmě.

Sněmovnu na konferenci „reprezentovali“ bývalý poslanec a bezpečnostní expert ČSSD Miloš Titz a současný poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM), předlistopadový příslušník SNB, který v lednu 1989 zasahoval proti studentům v rámci Palachova týdne. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ho před časem označil za „komunistickou mlátičku“ a „fízla.“ Nyní Ondráček vede sněmovní podvýbor pro policii (!).

Mezi účastníky konference byli i zástupci Klub českého pohraničí, který je spolkem lidí, kteří za minulého režimu hlídali hranice a kromě jiného bránili Čechoslovákům, aby utíkali před režimem do zahraničí.

Smutné je, že zastoupení měl i Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). Jeho první místopředseda Emil Kulfánek, který před revolucí též působil v armádě a na ministerstvu obrany, seděl hned poblíž předsedy hnutí BOS plukovníka Jaroslava Štefce.

Svazu, který má sdružovat především účastníky protinacistického odboje, hrozilo minulý rok odebrání milionové podpory kvůli podezřením z likvidace kritiků vedení a nedemokratickým principům uvnitř organizace. Podle kritiků ČSBS, která vznikla v roce 1990 přejmenováním bývalého Českého svazu protifašistických bojovníků, je organizace stále silně svázána s komunistickou ideologií a politickým extremismem.

Nad tím vším bdí plukovník milionář Zdeněk Zbytek, který v Zemanově týmu nahradil zapuzeného Mirka Šloufa.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.idnes.cz

Autor: Ivan Bednář | karma: 32.36 | přečteno: 1819 ×
Poslední články autora