Ivan Bednář

O co půjde v podzimních volbách

1. 08. 2017 11:01:11
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek se poprvé utkali tváří v tvář v diskuzi na hudebním festivalu Benátská

Babiš velmi vehementně obhajoval své zaklínadlo, aby se stát řídil jako firma. To prý Zaorálka tak rozčílilo, že si dokonce musel objednat další pivo, aby svůj vztek spláchnul. Ve chvíli, kdy se diskutovalo o Babišově knize se ale Zaorálek neudržel.„Tak proboha, to ne! To je konec,“ sdělil Zaorálek své rozhořčení nad Babišovými nápady.

Od Babiše to ale byl jen šikovný manévr, jak odvést pozornost od toho hlavního. Totiž od toho, o co půjde v podzimních volbách.

Komunistické rozdělení společnosti na tři třídy, dělníci, rolníci a pracující inteligence, vzalo za své. Za své vzalo i rozdělení tradičních politických stran na levici a pravici a něco mezi. Zdá se, že dělení společnosti se momentálně ubírá jinudy.

Vedle debaty hysterického Zaorálka a bohorovného Babiše se v poslední době udály dvě zásadní věci. Tou první bylo soudní zrušení tradičního dělení rodiny na muž, žena a dítě a nahrazení tohoto rozdělení na Rodič I, Rodič II a ONO, přičemž Rodič I i Rodiš II může být jak muž, tak žena. ONO potom vzniká ve zkumavce z vajíčka od neznámé dárkyně.Zásada římského právaMater certa, pater incertus est(Matka je jistá, otec nejistý) se obrátila na „Matka nejistá, otec je jistý (ale utajený).“

Druhou věcí byla Babišova veselka. Demonstrace bohatství, moci a do jisté míry i naprosté arogance a pohrdáním veřejnosti. Ćapí hnízdo takovou slávu ještě nezažilo. Nechybělo nic, co si každá malá holčička vysní i v těch nejodvážnějších snech.

Ale proč, proboha, zrovna na Čapím hnízdě, které se propírá nejen u nás, ale je součástí vyšetřování na půdě Evropské unie? Je to zřejmě jen další ukázka, jak moc si je lídr hnutí ANO jistý sám sebou.

Mění se nejen technika, mění se i celá společnost. Žádná pravice nebo levice, nic takového. Pravicová ODS chce přidávat lidem na mzdách stejně jako levicová ČSSD. V případě poplatků v nemocnicích se ČSSD shoduje s KDU-ČSL, zatímco ODS má v podstatě stejný názor jako TOP 09. Podobně je to v případu problémů se současnou migrační krizí, s názorem na řádění zastánců lidských (a všech možných jiných) práv. Všechny strany akceptují ve svých programech základní sociální podpory, rozdíl je jen v tom, zda chtějí zvyšovat důchody či minimální mzdy o padesát korun nebo rovnou o stovku.

Rozděluje je názor na Evropskou unii a její symbol – Brusel.

Zatímco TOP 09 je ze všech stran nejzřetelněji pro větší integraci Evropy, ODS je proti. Babišovo hnutí ANO odmítá zavedení Eura a bruselský dohled nad dodržování unijních pravidel, současně však intenzivně využívá štědré dotace z evropských fondů. ČSSD je opatrně pro Brusel, KSČM logicky proti. Tak jakápak levice a pravice?

Integrace Evropy znamená centralizaci moci do Bruselu, v maximální možné míře omezení národních parlamentů a likvidaci národní identity jednotlivých zemí. Z evropské populace se mají stát Evropané, kteří se přetaví do nově vyšlechtěného stáda, které se nebude řídit balastem národních tradic, ale přijme nové, pokrokové, evropské myšlenky. Mezi ty patří nejen likvidace národních postojů, ale i rozvrstvení společnosti. Tradiční podobu rodiny mají nahradit singles, samoživitelky a homosexuálové. V podstatě se jedná o jakousi modernější verzi proletářského internacionalismu.

Internacionála je zítřka lidský rod.„Již chví se světa základ vratký/my ničím nejsme, buďme vším!“

Proti internacionalismu odjakživa stálo vlastenectví. Oddanost zemi, v níž se člověk narodil, vyrostl, žije v ní a je jeho domovem. Projevuje se silnou osobní náklonností k dané zemi a jejím symbolům a osobním ztotožněním s ní. Zatímco vlastenec usiluje o blaho své země, obětuje se pro ni a všemi dostupnými prostředky podporuje její všestranný rozvoj ve všech oborech lidského působení, internacionalista převádí globální a regionální problémy do snahy o mezinárodní řešení na základě mezinárodní sounáležitosti.

Na vlastenectví není nic špatného, je zdravou reakcí, bez ní není možné bránit území proti vetřelcům, ani životní styl, který předci vytvořili často za cenu obrovských obětí. Bez vlasteneckého zápalu by spousta krásných a užitečných věcí nespatřila světlo světa. Radikální odstřihnutí od místa původu často dělá z lidí pouze karikatury obyvatel hostitelských zemí. Češi dokonce vlastencům vděčí za samotnou existenci.

Odpůrce internacionalismu nesouhlasí s bezbřehou integrací, bojuje o zachování národní identity, postavené na rozumné kooperaci zemí a národů při zachování jejich specifik a ochrany jejich zájmů. Ve společenské rovině trvá na uspořádání daném tisíciletou tradicí Evropy, s rozumnými korekcemi danými moderní technikou a civilizací.

Kritici nazývají vlastenectví pohrdavě nacionalismem nebo rovnou fašismem. Je příznačné, že obhájci totální integrace jsou mnohem agresivnější a častují své odpůrce nevybíravými nadávkami. Z tohoto pohledu internacionalistů by byli čeští vlastenci v osmnáctém a devatenáctém století zarytými xenofoby a rasisty, omezujícími lidská práva. To už se blížíme k tomu, jak socialisté svého času spílali stoupencům kapitalismu. Kdo nejde s námi, jde proti nám, že?

Co je ale nového, a co bezprostředně souvisí s výše zmiňovanou svatbou Andreje Babiše, je zrod nové společenské skupiny novodobých miliardářů. Oligarchové. Jakoby k nám byli importováni, stejně tak jako mnoho jiných škodlivých ideí, z Ruska.

Nemají žádný program, žádné vize, jen mamon a touhu po moci nad normálním smrtelníkem. Jakási kasta novodobých Bohů, sídlících na Olympu klientelistických a korupčních vztahů. Jakási„bojarská duma.“ Smyslem je demonstrace vlastního bohatství a moci, stojící nad zákonem. Tomu je třeba přizpůsobit politické rozvrstvení společnosti. Krajská zastupitelstva pryč, Senát pryč, poslanců pouze polovina, a jednokolový většinový systém pro parlamentní volby, který produkuje silné jednobarevné vlády v čele s Gosudarem.

Babiš prý sní o zemi, kde děti sportují, pracující pracují, podnikatelé podnikají a vesele odvádějí daně, umělci se věnují umění v nových koncertních sálech a výstavních síních, lékaři léčí nejmodernějšími metodami, z Brna do Prahy dojedete vlakem za 40 minut nebo po supermoderní dálnici a důchodci berou důchod ve výši 70 procent průměrné mzdy.

Má to jeden háček. V čele takové země by musel stát on sám. A jediný.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | karma: 23.67 | přečteno: 713 ×
Poslední články autora