Ivan Bednář

Bude Fiala Bystrým Havranem?

7. 12. 2017 12:35:36
Pasti na zvířata se dodnes užívají například při lovu či odchytu drobných zvířat, v dávných dobách byla do pastí ale lovena i velká zvířata (např. v pravěku mamuti).

Pasti nastražené na člověka nebo skupinu lidí se užívají nejčastěji ve vojenství. Nejnověji i v politice. Andrej, Sluníčko jasné, evidentně chystá na ODS hlubokou jámu, do které by měla spadnout. Nebude ale nic kopat, prostě jen opíše některé body jejího volebního programu. A udělá to tak i s některými ostatními stranami. Takový systém„jak pejsek a kočička pekli dort.“

Vzhledem k tomu, že hnutí ANO žádný program nemá, jen Babišovy fantasmagorie z knížky O čem sním, když náhodou spím, to pro Andreje Nesmrtelného, nebude vůbec žádný problém. A tak lze očekávat, že se v programovém prohlášení, které Babiš připravuje a se kterým chce obcházet ostatní strany, objeví snížení daní i sociálních odvodů pro zaměstnavatele, snižování deficitu státního rozpočtu, odmítání eura, elektronizace zdravotnictví i státu, konopí pro léčebné účely nebo další výjimky z EET a kdoví co ještě.

Předseda ODS Petr Fiala pak bude potřebovat hodně kreativní rétoriku, aby části voličů ODS vysvětlil, proč totálním odmítáním spolupráce s ANO ODS nechce prosadit své volební sliby, které dala voličům, kteří jí zase dali hlas, aby tak dělala..

Jenomže to je ta past, kterou Andrej, jasný sokol, chystá. Pokud ODS, ale kterákoliv jiná strana, kývne na spolupráci s ANO, ztratí jednu část voličů. V systému Babiš, komunisté a Okamurovci stejně neprosadí nic než to, co jim Andrej laskavě dovolí. Zásluhy za jakoukoliv pozitovní změnu čehokoliv si přivlastní sám Kostěj Nesmrtelný.

Pokud bude ODS i nadále kooperaci odmítat, ztratí druhou část voličů pro které je hanebná a problematická spolupráce bývalým komunistou a agentem Stb, který je mimo jiné také obklopen mnoha podezřeními, a pro dotační podvod Čapí hnízdo je i trestně stíhán policií, nemyslitelná. A Andrjuša na ni svalí odpovědnost za to, že on chudáček musí vytvořit menšinovou vládu podporovanou komunisty a Okamurovci. Tolik chtěl být demokrat, ale korupčníci a tuneláři mu to znemožnili.

Když už jsme v těch pohádkách, připomenu dobrodružnou knížku Eduarda Štorcha Osada havranů. V ní rod Havranů všechny nástrahy a kruté zimní podmínky, přes úklady Divouse, který ze svého přídělu obilí si místo placek dělal v zimě kvašený alkoholický nápoj, překoná a dočká se jara. Havranpírko dospěje a získá jméno Bystrý Havran.

Kéž by to tak bylo i v reálném životě.

Ivan Bednář,ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | karma: 17.21 | přečteno: 472 ×
Poslední články autora