Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude v Praze primátorem lichvář z ANO?

Praha už měla primátory nejrůznějších profesí. První porevoluční primátor byl překladatel z Občanského fóra. Pak přišla éra ODS.

Druhý primátor byl systémový inženýr, třetí teoretický fyzik a čtvrtý architekt. Pak na chvilku numerický matematik a na konec éry ODS psychiatr.

S novou dobou však přišly i jiné mravy. Po gynekologovi z ODS se stal primátorem tanečník z Olomouce, kterýž byl vystřídán primátorkou z Bratislavy. Hnutí ANO tehdy zvolilo taktiku rychlých výměn kandidátů. Rozkol v pražské organizaci se Babiš pokusil vyřešit likvidací rozvědčice Kleslové a její nahrazení bývalým primátorem z ODS. Ten se však neosvědčil a tak Babiš zalovil v podnikatelských řadách a navrhl podnikatelku. Ani tato kandidátka dlouho nevydržela.

Úspěch měl Babiš až napočtvrté, kdy svěřil Prahu krajance, vyškolené v Sorosových neziskovkách. (1991–1995 ředitelka Soros Center for Contemporary Arts, Bratislava, 2000 – 2001 konzultantka Transparency International – ČR, 2001–2007výkonná ředitelka, Transparency International – ČR, od 2013 – členka výboru a spoluzakladatelka hnutí Vraťte nám stát! apod.)

Ani letos to s kandidáty ANO nebude zřejmě jiné. Pražská organizace si „demokraticky“ vybrala za lídra bojovníka proti bankovním poplatkům Patrika Nachera. V kandidátní listině se už neobjevila dosavadní primátorka. Zřejmě jí měli dost i její soukmenovci.

Nachera ale Babiš odmítl, a střelil do opačného houští. Do čela pražské kandidátky„nedemokraticky“ dosadil jiného kandidáta, Petra Stuchlíka. Současně nechal z kandidátky vyškrtnout další vysoce postavené komunální politiky. Dosavadní náměstkyni a dosavadního radního nebo i předsedu zastupitelského klubu či bývalého poslance.  Předsedovi pražské buňky ANO nezbylo než sklapnout kufry.

Petr Stuchlík, momentálně Babišův pokus číslo dvě, je podnikatel. Půjčuje na vysoký úrok. Kontroverzní společnost Fair Credit, s níž se pojí jméno nového lídra pražské kandidátky hnutí ANO, do ledna letošního roku neměla licenci České národní banky potřebnou k poskytování svých krátkodobých půjček s vysokým úrokem. Získala ji až odkupem jiné firmy.

Podle serveru ECHO24.cz jsou nebankovní úvěry Fair Creditu nastavené tak, že klient musí společnosti někdy vrátit i více než dvojnásobek částky, kterou si půjčil, a to za úrok o mnoha desítkách procent.

Lichva neboli úžera je podle wikipedie závazek nepřiměřený k zisku závazkem získanému. Nejčastějším příkladem jsou půjčky s obrovskými úroky.

(Podle Ottova slovníku naučného má slovo „lichva“ slovanské kořeny a po­chází z výrazu lichý, tedy nesprávný, nerovný, lichva jako činnost je tudíž jazykově označena za jednání nesprávné, nemravné. Latinský termín usura označující lichvu původně znamenal jakýkoliv úrok získávaný za půjčku v penězích nebo ve věcech určených podle druhu. Až později, zejména pod vlivem středověkého církevního náhledu na půjčku, se pojem usura stal synonymem pro lichvu v dnešním významu, znamená tedy půjčování peněz nebo jiných věcí na přemrštěný úrok).

Fair Credit je, tvrdí ECHO24.cz, ochoten dlužníkovi poskytnout půjčku, jejíž úrok se v nejvyšší variantě pohybuje nad 60 procenty z dlužné částky a RPSN (roční procentní sazba nákladů) nad 254 procenty. V extrémních případech tak klienti firmě musí vrátit sumu dvojnásobně přesahující původní výši půjčky.

Člověk, který si u firmy půjčí maximální možnou částku 150 tisíc korun se splatností 36 týdnů, zaplatí při úroku téměř 57 procent a RPSN 83 procent dohromady téměř 333 tisíc.

Ale ani Stuchlík to nemá jisté. Vzhledem k tomu, že ohledně definitivní podoby kandidátky panují v ANO značné nejistoty, zůstává otázkou, zda je její podoba konečná či zda se ještě na poslední chvíli nebude měnit. Až najde Babiš vhodného člověka.

Ale kde ho hledat? Do holportu s Babišem se dnes nikomu příliš nechce, kromě bývalého ministra financí Ivana Pilného, který tvrdil, že odchází z politiky a chce se věnovat rodině. Přesto se objevuje na pražské kandidátce na třetím místě.

I tak je dost možné, že Stuchlík zůstane jen pokusem číslo dvě, a následovat bude ještě pokus tři či čtyři jako tomu bylo minule.

Ivan Bednář,ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

Autor: Ivan Bednář | čtvrtek 26.7.2018 9:20 | karma článku: 38,36 | přečteno: 3754x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1275x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik