Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak komunisté falšují historii

Rusko prý hrálo v srpnové invazi do Československa jen malou úlohu. Britskému listu The Guardian to řekl šéf českých komunistů Vojtěch Filip.

Blíží se padesáté výročí okupace Československa armádami Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem. Jenomže Rusové, podle Filipa, za invazi v roce 1968, prý nemůžou, Brežněv byl Ukrajinec. „Tehdy byl v politbyru Sovětského svazu pouze jeden čistokrevný Rus, a ten hlasoval proti invazi. Brežněv byl z Ukrajiny. Většina invazních armád byla ukrajinská,“ podotkl šéf českých komunistů. Podle něj hlavní roli v srpnové invazi hrály ukrajinské armády.

Nic z toho samozřejmě není pravda. To jen Vojtěch Filip si ve stylu Rádia Jerevan myslí, že okupace nebyla dílem Sovětského svazu, ale hlavně socialisty z NDR, komunisty z Polska a Maďarska.

Filip si zřejmě plete Maďarsko s Bulharskem. Šéf maďarských komunistů János Kádár se svým gulášovým socialismem naopak Dubčeka varoval. Člověk, který v roce 1956 vydal Rusům na smrt„maďarského Dubčeka“ Imre Nagye, se „našeho“ Dubčeka pokusil varovat ještě těsně před invazí. 

Setkal se s ním na vlastní žádost na polooficiální schůzce 17. srpna 1968 v Komárně. Skutečnost, že Kádár byl odporcům invaze, dostatečně dosvědčuje i jeho vskutku odvážný až možná plamenný projev na předcházejícím setkání velitelů armáda varšavské smlouvy v Moskvě.

Tam naopak Todor Živkov poprvé navrhl vojenský zásah. Předcházelo tomu setkání Živkova s vlastizrádcem Drahomírem Kolderem v dubnu 1968 v Praze, kde prý Živkova prosil, aby řekl„sovětským soudruhům,“ že bez rozhodné pomoci zvenčí nemohou zdravé síly zvládnout situaci. Je nevyhnutelné přijmout jakákoliv opatření, žádal Kolder, ale bez žádané pomoci se čeští komunisté podle nemohou obejít.

Za druhé Filip nepravdivě tvrdí, že rozhodnutí o okupaci Československa bylo dílem jen jednoho člena politbyra, byť nejmocnějšího. Ukrajinec Brežněv.

Ani to není pravda. Brežněv byl po rodičích etnický Rus a narodil se ve městě Kamenskoje v Jekatěrinoslavské gubernii Ruského impéria. A naopak to byl právě Brežněv, který velice a dlouho váhal, zda k okupaci přikročit či nikoliv. Navíc podle historických dokumentů bylo v roce 1968 v sovětském politbyru, jmenovaném dva roky předtím, jedenáct lidí. Kromě Brežněva to bylopět Rusů (nikoliv jen jeden, jak tvrdí Filip), jeden Bělorus (to možná Filipa popletlo), jeden Lotyš a tři Ukrajinci Nikolaj Podgornyj, Dmitrij Poljanskij a Pjotr Šelest.

A konečně tvrdí Filip, že okupační jednotky byly převážně ukrajinské. To rovněž není pravda. Všich, kdo prožili první dny invaze se jistě pamatují, že tyto prvosledové jednotky pocházely především z asijských republik a povětšinou ani netušili, kde se to ocitly. Miloň Čepelka vzpomínal, jak se při okupování vily armádního rozhlasového vysílání na Vinohradech s vojáky nemohli nijak domluvit, protože jim nerozuměli. Tak jacípak Ukrajinci!

Vojtěch Filip si vytvořil image bodrého hokynáře, který umně kšeftuje s politickým zbožím, za tvrďáky v komunistické straně jsou všeobecně považováni Miroslav Grebeníček, který tvrdí, že v Uherském Hradišti nebyla věznice, kde jeho otec mučil politické vězně, ale sanatorium s všestrannou péčí. Nebo Marta Semelová, obhajující Klementa Gottwalda s přesvědčením, že Milada Horáková nebyla popravena po politicky vykonstruovaném procesu, ale že se ke své„diverzní činnosti“ dobrovolně doznala Nebo Stanislav Grospič z ortodoxního stalinistického křídla či vrchní ideolog KSČM místopředseda Josef Skála.

Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa většina lidí považuje za neškodného kšeftaře z dob českobudějovické firmy Sfinx, kde prodával smaltované hrnce a kastroly. Jenomže, jak se teď ukázalo, skrývá se pod touto slupkou nebezpečný manipulátor.

Leze to z nich jak z chlupaté deky, řekl by jeden. Ale oni se jen řídí orwelovskou poučkou – kdo ovládá minulosti, ovládá i budoucnost. Kdo ovládá současnost, ovládá minulost.

O komunistickou stranu opírající se současná vláda Andreje Babiše si může blahopřát k takovému partnerovi. Snadno se tak můžeme dočkat toho, že při příštím smutném výročí srpnové okupace se opět dozvíme, že nešlo o okupaci, ale o bratrskou pomoc. A vrátíme se velkým obloukem do období Pražského jara, které tak vzývají všichni tzv. reformní komunisté a dnešní neomarxisté.

Tvrzení Vojtěcha Filipa jsou snadno vyvratitelné lži a Filip to musí vědět. Zbývá ale několik otázek, které jsou mnohem znepokojivější. Patří Filipovy výmysly do současné propagandistické kampaně proruských médií? A proč to otiskl právě Guardian, britskými čtenáři označován jako nejlevicověji orientovaný? Proč právě ve Velké Británii, kde se v poslední době odehrávají záhadné vraždy špionů, připisované ruským tajným silám a kde stojí v čele labouristické strany marxista Jeremy Corbin, podezřelý ze styků s československou komunistickou rozvědkou?

Plní Filip něčí zadání? A pokud ano, pak koho?

Ivan Bednář,ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

Autor: Ivan Bednář | středa 15.8.2018 9:03 | karma článku: 26,88 | přečteno: 615x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Bývalý premiér Andrej Babiš zahájil svojí prezidentskou kampaň.

K dlouhé sérii podvodů, které doprovázejí éru Andreje Babiše, přibylo hned několik dalších. Kdepak, u toho člověka nemůžete čekat nic rovného. Jak se říká, spolkne hřebík a vyjde z něj vývrtka.

19.5.2022 v 11:01 | Karma: 22,19 | Přečteno: 533x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

Není to tak dávno, co se v úvahách některých politiků v souvislosti s Ukrajinou objevovalo slovo finlandizace.

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Středula na Hrad

Odboráři se na sjezd Konfederace odborových svazů sešli o víkendu symbolicky v „železném srdci republiky.“ V Ostravě. V sobotu dopoledne na sjezd dorazil i prezident Miloš Zeman.

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika

Ivan Bednář

Mynářův požár říšského sněmu v Osvětimanech

Oné noci v Osvětinamech vzplála roubená restaurace Na Srubu v lyžařském areálu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku patřící firmě, ovládané hradním kancléřem Vratislavem Mynářem.

7.4.2022 v 13:35 | Karma: 31,42 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

  • Počet článků 570
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1275x
Občasné komentáře současného dění. 

Seznam rubrik